Select your Top Menu from wp menus

Egynyaras slágerek

A nyár mindig a slágerekről szól. Aztán elég néhány hónap, legtöbb egy esztendő ahhoz, hogy az ember beleunjon a rádiók, tévék által gyakran játszott zeneszámokba. Fiatalként a lemezváltást várja az ember, s eközben hajlamos megfeledkezni arról, hogy egy-egy félretett lemezzel az évek is múlnak.
A minap olvastam, hogy huszonöt éve jelent meg az első földtörvény a változás után, az elhíresült 18-as. A törvény születésével egyidős fiatalok, akik a mezőgazdaságban tevékenykednek, nos, ők jelenthetik a jövő gazda- vagy akár farmergenerációját. Sokan vannak közülük, akik a munka mellett még az új slágerek megjelenését is várják, a lemezcserékkel pedig nekik is múlnak az esztendők. Ez az új gazdanemzedék – bár nem túl népes társaság – meghatározója lehet a hazai mezőgazdaság jövőjének.
A negyed századdal ezelőtt megjelent földtörvény – majd az utána következők – képtelen volt áttörő megoldást hozni a tulajdonjog tisztázásában. A zeneszámok példájánál maradva, úgy tűnik, remixre, újrakeverésre lesz szükség.
A slágerek világában is vannak visszatérő, újrakevert, újra felfedezett dallamok, amelyek újra és újra képesek elnyerni az új generációk tetszését. És ez a mezőgazdasággal is így van. Míg a kilencvenes évek elején senki nem akart mezőgazdász lenni, addig mára az agrárprofilú egyetemeknek sem kell szégyenkezniük, igen előkelő helyen vannak a diáklétszám tekintetében.
Egy ideje újra slágerként népszerű az agrármérnöki szak, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pedig komoly lépéseket tett a magyar szakképzés területén, hiszen Marosvásárhely mellett immár Sepsiszentgyörgy is ott van a magyar agrárképzés térképén. A gödöllői Szent István Egyetem pedig a mesterképzésre nyújt lehetőséget a székelyföldi fiataloknak, itthon. A számtalan tanfolyam, képzés kielégítheti az érdekeltek tudásszomját. Lehetőségek vannak, igaz, ezek leginkább azoknak szólnak, akik nem egynyári slágerként tekintenek a mezőgazdaságra.
A mezőgazdaságnak is vannak slágerei. Most éppen a mezőgazdasági társulások ideje érkezett el, most ez a téma tűnik slágergyanúsnak, de lehet belőle klasszikus is. Máshol már rég eredményei vannak a szövetkezésnek, nálunk mégis süket fülekre talál annak még a gondolata is. Negyed évszázad után, miközben új generációk sora nőtt fel, lejárt lemez azt hangoztatni, hogy az embereknek csak rossz tapasztalatuk van ezen a téren.
A napokban az államfő is kihirdette a gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást. A mai fiatal gazdanemzedéknek érdemes lenne elgondolkodnia azon, van-e újabb negyed évszázada a várakozásra, csak azért, hogy a rossz emlékek teljesen törlődjenek. Az egynyaras slágerekre bulit igen, de mezőgazdaságot nem lehet építeni.

Daczó Dénes

Hasonló cikkek