Select your Top Menu from wp menus

Aki közelebb hozza a Gazdaéletet

A Marosvásárhelyi Rádió több műsorában is hallhatjuk hangját, riporteri-szerkesztői munkájának köszönhetően a hallgatók, termelők hétről hétre többet tudhatnak meg a székelyföldi gazdák éltéről, munkájáról. Sármási Bocskai János rendszeresen elkalauzol egy-egy gazda portájára, istállójába, szántóföldjére, és mindig kész arra, hogy kérdezzen. Ezúttal mi faggattuk munkájáról, tapasztalatairól a Gazdaélet rovat szerkesztőjét.

Sármási Bocskai János, akinek mindig kéznél van a mikrofonja, hogy a gazdákat kérdezze
Sármási Bocskai János, akinek mindig kéznél van a mikrofonja, hogy a gazdákat kérdezze Fotó: Daczó Dénes

– Legutóbb az alcsíki gazdanapon, most a felcsíki gazdanapon találkoztunk. A vidéket járó rádiósként mindig fel van készülve arra, hogy ha érdekességet lát, féket nyomjon az autóban és megálljon, kérdezzen?

– Igen, de általában akkor szoktam ösztönösen megállni, ha éppen olyan helyen járok, ahol ritkábban fordulok meg. Vásárokon, kiállításokon sok-sok interjút készítek, próbálok több adásra előregondolni, tervezni. Úgy szoktam szerkeszteni az adást, hogy minél színesebb legyen területi lefedés szempontjából is. Igyekszem, hogy mindig legyenek hanganyagok készítve Maros, Kovászna és Hargita megyéből is. A témák válogatásánál ugyanakkor figyelembe veszem, hogy szólaljon meg zöldségtermesztő és állattenyésztő is, idős és fiatal gazda egyaránt. A szerkesztési elv az, hogy mindenkihez szóljon a műsor.

– Milyen visszajelzéseket kap szerkesztőként?

– A gazdák nagy szeretettel hallgatják a Gazdaélet műsort. Igaz, sokan mondják, hogy későbbi időpontban az internetről hallgatják vissza, mert délben még nem érnek rádióközelbe, de voltak már olyan visszajelzéseim is, hogy a mezőn, szántás közben hallgatták az adást. Meglepően jó véleményeket, visszajelzéseket kapok, nagyon sok rendezvényre, eseményre hívnak, s mi igyekszünk minél több helyszínre eljutni.

– Az adásidő is véges, hogyan történik egy-egy műsor összeállítása?

– Legtöbbször egy hét krónikája a kedd délben kezdődő Gazdaélet, de amennyire csak lehet, igyekszünk egy-egy eseményt előre beharangozni. Azt tapasztaltam, hogy jobb, ha előre tudják a hallgatók, hogy egy-két hét múlva milyen rendezvény lesz, mert akkor a gazdák is igyekeznek úgy alakítani a programjukat, hogy részt vegyenek azokon. Állandó rovatok is vannak a műsorban, a Gazdahírekben a nagyon fontos információkat próbáljuk közölni, az Integrált növényvédelem címszó alatt például arról beszélünk, hogy milyen aktuális növényvédelmi munkálatokat kell elvégezni. Beszámolunk eseményekről is, és nagyon szeretem a gazdaportrékat, a sikertörténeteket. Úgy szoktam fogalmazni, hogy mindig „túlteljesítjük a tervet”, mert állandóan van raktáron is anyag, ami két hét múlva is érdekes lehet, s ezeket később játsszuk le.

– A vidéket járva mit tapasztal, mennyire változott a székelyföldi gazdálkodás?

– 2000 júniusától szerkesztem a Gazdaélet rovatot, és már azóta is van változás. Ha végigmegyünk Székelyföldön, láthatjuk, hogy milyen performáns mezőgépek vannak. Húsz évvel ezelőtt a hazai gyártmányú 650-es traktorokkal szántottak, olyanokkal, amelyeknek az oldalán esett ki a traktorista. Ehhez képest ma sok a légkondicionált traktor, ahol még rádiót is hallgatnak. Óriási a fejlődés.

– Mit tapasztal, milyen a hangulat a gazdák körében?

– Felemás. Amikor érkezik a támogatás, akkor azt mondják, hogy mégis folytatjuk, amikor számítanak arra, de nem jön a támogatás és még a jég is elveri a határt, jön a szárazság, akkor nagyon maguk alatt vannak, de akinek a vérében van a gazdálkodás, az bármilyen nehéz is legyen, viszi tovább. Örülök, amikor fiatal gazdák azt mondják, hogy „minek menjek külföldre, ott sincs kolbászból a kert, inkább itthon dolgozom, nem gazdagodom meg, de megélek”. Az ilyen anyagokat szeretem előnyben részesíteni és pozitív példaként állítani azok elé is, akik siránkoznak.

– A vidéket járva nem érzett késztetést arra, hogy gazdálkodni kezdjen?

– Nagyon szeretnék, de erre nincs időm. A rádiózás, ha nem is 24 órát, de napi 18 órát kitesz az életemből, a fennmaradó órákban pedig alszom. S ha felébredtem, akkor csak rádiózom.

– A keddenként jelentkező Gazdaélet mellett mikor szól még a gazdákról, gazdákhoz a Marosvásárhelyi Rádió?

– Kéthetente szerdánként van az Agrárgazda, ami a Kertbarátok rovattal váltakozva jelentkezik. A Vendégségben című adásunkba becsempészünk gazdaportrékat és a Falu világába is, amely vasárnap hangzik el. Időnként a Miben segíthetünk? rovat is beszél mezőgazdaságról, illetve a Naprakész vagy a Rádióújság rovatai is.

Daczó Dénes

Hasonló cikkek