Select your Top Menu from wp menus

Tanulni hívják a gazdákat

Továbbra is várják a jelentkezőket a Hargita Megyei Agrárkamara által szervezett téli tanfolyamokra, amelyek elvégzése után a munkaügyi minisztérium által elismert diplomát kaphatnak a gazdák. A következő hónapokban általános mezőgazdász-, méhész- és gyümölcstermesztési képzést indítanak.

Az igazi gazda mindig nyitott a tanulásra, fejlődésre
Az igazi gazda mindig nyitott a tanulásra, fejlődésre Illusztráció

A jó pap is holtig tanul – tartja a közmondás, a népi bölcselet, a tudás pedig hatalom. Az állandó változások a mezőgazdaságot sem kerülik el, folyamatosan új technológiák, jobb eredményhez, nagyobb terméshez vezető módszerek jelennek meg, amelyekkel a gazdáknak is érdemes lépést tartaniuk. A Hargita Megyei Agrárkamara éppen ezért a téli hónapokban szervez tanfolyamokat, képzéseket a gazdák számára.
Az általános mezőgazdász tanfolyam 720 órás, amelyből 280 óra elméleti oktatás, a gyakorlat egyéni, akár saját gazdaságban is történhet. Az emelt szintű másodfokú képzés elméleti óráin a jelentkezők növénytermesztési, állattenyésztési, gépesítési, valamint könyvelési és menedzsmentismeretekkel gazdagodhatnak. A tanfolyam ára 450 lej.
A méhésztanfolyam keretében a szakma alapjait sajátíthatják el a résztvevők. A három hónapos képzés 410 órát tartalmaz, amelyből 150 óra elméleti. A hétvégi programmal szervezett képzés tandíja 350 lej.
Gyümölcstermesztés témakörben a képzés összesen 360 órát tartalmaz, amelyből 120 óra elméleti. A hétvégi tanórák keretében a gyümölcstermesztés alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Az agrárkamara képzésén a gyakorlati oktatás tavasszal terepen történik, ahol a gyümölcstermesztéshez elengedhetetlen munkafolyamatokkal, a fák ápolásával, metszésével is megismerkedhetnek a résztvevők. A gyümölcstermesztési tanfolyam díja is 350 lej.
A tanfolyamokról bővebb felvilágosítást Csíkszeredában a 0266–312318-as telefonszámon vagy személyesen a Megyeháza 245-ös irodájában kaphatnak az érdeklődők. Az Udvarhelyszékről jelentkező gazdákat Székelyudvarhelyen a Rákóczi Ferenc út 84. szám alatt (az APIA székhelyénél, a második emeleten) Bölöni Ferenc fogadja. Érdeklődni a 0726–979404, 0745–327969 vagy 0740–075844-es telefonszámokon is lehet.

Hasonló cikkek